Hamurun Kıyma İle Buluştuğu Muhteşem Lezzet ; “Kaytaz Böreği”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan ve çok beğenilen lezzetler arasında yer alan  hamur işleri günümüzde daha hafif ve pratik çeşitleri ile ön plana çıkmaya devam ediyor. UNESCO tarafından “Dünyanın 26. Gastronomi Şehri” olarak ilan edilen şehrimizin mutfağının en vazgeçilmez hamur işi lezzetlerinden olan ve geçtiğimiz yıllarda Antakya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından coğrafi işareti tescil edilen “Kaytaz Böreği” sofralarımızın baştacı olması ile biliniyor.Çarşı fırınında pişmesi tercih edilen  lezzeti kadar görünüşü de mükemmel olan Kaytaz Böreği lezzetine şehrimizin insanı olduğu kadar dışardan gelen yerli ve yabancı turistlerimiz bayılıyorlar.

Hatay’lı tüm kadınların Kaytaz Böreğini en leziz hali ile yapabildiklerini söyleyen Gülfidan Hanım bir yandan belli bir süre bekledikten sonra kıvama gelen hamuru özenle şekillendirirken bir yandan da bize bu eşsiz lezzeti anlattı.Katyaz Böreği hamurunu evde de yapabiliyoruz diyen Gülfidan Hanım bugün için Çarşı fırınından getirttiği hamur ile yapacağını ifade ederek başladığı konuşmasında:” Bir süredir bekleyen ve mayalanma sürecini tamamlayan hamurumuzun havasını almak adına biraz daha karıştırarak başlıyoruz.Erimiş Tereyağı ve Zeytinyağı karışımımız ile ellerimizi iyice yağladıktan sonra hamurumuzu elle mandalina büyüklüğünde  kesiyoruz. Daha sonra orta boy tepsimizin içerisine bir miktar yağ sürdükten sonra hamurumuzu bir tabak büyüklüğünde açıyoruz. Açtığımız hamuru şimdi önce alt ve sonra üst kısmından parmak uçlarımızla tutarak standart biçimde katlıyoruz.Ve bu katladığımız hamurları yine önceden yağladığımız bakır tepsimizin içerisine özenle yerleştiriyoruz. Şimdi de önceden  Dana kıyma ve içerisine eklediğimiz salça,kuru soğan,nar ekşisi,pul biber ve baharatlar ile hazırladığımız harcımızı bakır tepsimize hazırladığımız hamurlarımızın tam göbek kısımlarına biraz bastırıp yerleştiriyoruz.Ve finalinde en başta hazırladığımız Erimiş Tereyağı ve Zeytinyağı karışımımızı kaytaz böreklerimizin üzerine dökerek çarşı fırına gönderiyoruz. İster çorba ile isterse de sade bir şekilde yenilebilen Kaytaz böreklerimiz yiyenlere  afiyet olsun.”dedi.

 

Çarşı fırınındaki sürecini takip ettiğimiz Kaytaz Böreği için ustamızın bize ilk söylediği :”tepsiyi ateşten en uzak bir köşeye koymalıyız ki bu muhteşem lezzet yavaş yavaş kıvamında pişsin.”oldu.Ve nihayetinde tepsi muhteşem görüntüsü ile fırından çıktığında ve göz hakkı olarak bir tane aldığımızda ustamızın ne denli haklı olduğunu anlamış olduk.Bizde Hatay mutfağının bu eşsiz lezzeti için tadanlara afiyetler olsun diyerek yolumuza devam ettik.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu