Haaha Belgeselinde Antakya Gelenekleri Canlandı

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Hatay’ın binlerce yıllık tarihi içinde ortaya çıkan sözlü kültür ürünlerinden olan haaha geleneğini filmle belgeleyen ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından yönetilen Hatay Haahaları belgeselinde Antakya’nın geleneksel mirasının da ortaya konduğu öğrenildi.

Mezopotamya’nın kuzey uzantısı olan Hatay’ın Asur uygarlığına kadar dayanan haaha kültürünü antropolojik tarihini canlı örneklerle ele alan belgeselde, Antakya’nın sivil mimarisinin, nakışlarının, bakır musluklarının, kapı tokmaklarının, kapı pencere işlemlerinin, ipek dokumalarının da dile getirildiği bildirildi.

İletişim profesörü, belgesel yönetmeni ve kültür araştırmacısı olan Prof. Dr. Sedat Cereci’nin yaklaşık 15 yıllık araştırmaları sonucu ortaya çıkan Antakya’nın Roma uygarlığına kadar uzanan geleneklerinin haaha belgeselinde vurgulandığı bildirildi. Belgeselde Antakya’nın en köklü kültürel değerleri olan sivil mimari öğeleri, mozaik yapı tabanları, işlemeli pencere ve kapılar, bakır mutfak kapları, ipek dokumalar, özgün işlemeli mobilyalar gibi kültürel unsurların yer aldığı dile getirildi.

Antik Antakya kent dokusunda, taş döşeli sokaklardaki taş konaklarda yapılan çekimlerde geleneksel Antakya yaşamını canlandıran tüm unsurların belgesele yansıtıldığı belirtildi. Hatay’ın Antakya, Samandağ, Altınözü, Yayladağı ilçelerinde haahacılarla (maşta) yapılan çekimlerde, kökeni binlerce yıl öncesine dayanan geleneklerin belgeselde dile getirildiği vutgulandı.

Önceki yıllarda Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde geleneksel kültürle ilgili 17, Mardin’de Süryani kültürü, Batman’da Kürt kültürüyle ilgili belgeseller çeken Prof. Cereci’nin Van, Hatay ve Mersin’de kent belgeselleri çektiği ve çektiği belgesellerle 60tan fazla ülkede festivallere katıldığı, ödüller aldığı belirtildi.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu