Evinizden Eksik Etmeyeceğiniz Bir Deva ; “Dut Şurubu “

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Tam bir şifa deposu olan ve meyveler içinde en fazla kromozoma sahip olması ile bilinen Karadut,Geleneksel yöntemler ile yapılan şurubu ile tam bir şifa deposu. Adeta bir tıbbı ilaç kadar değerli etkilere sahip olan bu mucizevi içeceği her yerde bulabilirsiniz ama geleneksel yöntemler ile yapılanını çok az yerde bulabilirsiniz. İşte bizde sizler için Osmanlı Döneminde yapılan şekli ile günümüzde Dut Şurubunu geleneksel yöntemler ile yapan bir yer bulmak üzere düştük yollara. Aldığımız doğru yönlendirmeler sayesinde Soğuk infüzyon yöntemi ile kaynatılmadan Dut Şurubunu yapan Fansa Tatlıcılığı ziyaret ettik. Hazır kıvama gelen Dut Şuruplarını şişelere doldururken bulduğumuz Şahap Usta ,Buram buram Karadut kokuları içerisinde bu şifa deposunu görmek üzere tamda zamanında geldiniz diyerek karşıladı bizleri.Zira Şahap Usta bir süredir Soğuk infüzyon yöntemi ile kaynatılmadan hazırladığı Dut Şurubunun kıvama gelmesi için beklediklerinin altını çizerek nihayet bugün siparişleri için dolum yapmaya başladıklarını söyledi.

İşyerlerinde Hijyen’in olmazsa olmazları olduğunu söyleyen Fansa Tatlıcılık İşletmecisi Şahap Fansa ,Dut Şurubunu geleneksel yöntemler ile yapmanın büyük bir özveri istediğini söyleyerek başladığı açıklamasında:” Biz yaptığımız lezzetlerde geleneksel yöntemlerden hiç vazgeçmedik. İşin asıl ustası rahmetli Hacı Suphi Semercioğlu amcamızdır.Daha sonra bayrağı Azmi Semercioğlu ustamız devralmış ve uzun yıllar başarılı bir biçimde taşımış.Azmi Usta’dan işi öğrenen Babamdan da ben öğrendim. Babamdan  öğrendiğim  tecrübeler doğrultusunda bu şifa deposu lezzeti en doğru hali ile sunmak adına var gücüm ile çalışmaktayım.Dut Şurubunun hammaddesi olan Karadut’u Yayladağ ve Belen ilçelerimizdeki yayla bölgelerden temin etmekteyiz.Daha sonra günlerce süren ve Osmanlı Saray Mutfağında kullanılan geleneksel yöntem ile hazırlamaya başladığımız Dut Şurubumuzu belli aralıklar ile kontrol ederek karıştırıyor ve kıvama gelmesini bekliyoruz.Bir ilaç kadar etkisi olan bu mucizevi lezzette ilk aklıma gelen bebeklerde ağız içi yaralarında sağladığı faydadır.

Bunu bilmeyen anne yoktur ve bu sebepten dolayı evlerde her daim dut şurubu bulundurulur.Tabi geleneksel yöntemler ile yapılan doğal Dut Şurubu olmalı. Yüksek miktarda C vitamini içeren Dut Şurubu vücuda enerji verir. İçerisindeki E ve K vitaminleri ile kanın pıhtılaşmasını  ve  kemik gelişimini sağlar . Nezle, grip gibi bulaşıcı hastalıklara karşı vücudu dirençli hale getirir. Gastrit gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelir.Yaz mevsiminde UVA ve UVB ışınlarına karşı doğal bir koruma sağlar.Uyumadan önce tüketildiği takdirde Uyku düzensizliğine iyi geldiği bilinmektedir.Sindirim sistemini çalıştırır.Aç karına tüketildiğinde bağırsak parazitlerinin atılmasına yardımcı olur.Bunlar gibi daha sayabileceğimiz bir çok faydası bulunan Dut Şurubumuzun tadına bakmak isteyenleri işyerimize bekliyoruz.”dedi.

Dut Şurubu lezzetinin yanında Kabak Tatlısı,Kömbe,Kerebiç&Köpük,Küncülü Helva gibi yöresel lezzetleri bulabileceğiniz Fansa Tatlıcılık Habibi Neccar Camisi yanında hizmet veriyor.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu