Doğa’nın Asi Çocukları: Kış Çiçekleri…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Antakya Doğa Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Dr.Biyolog Samim Kayıkçı bölgemiz endemik türlerinden kış çiçekleri ile ilgili hazırladığı bilgilendirme yazısında:”Hatay ili barındırdığı eşsiz doğal güzelliklerle ulusal ve uluslararası düzeyde özgün bir yere sahiptir. İlimiz çok zengin bir biyolojik çeşitlilik barındırır. Kırıkhan’da Hatay Dağ Ceylanları, Samandağ’da Deniz Kaplumbağaları, Yayladağı-Samandağ açıklarındaki sualtı zengin biyolojik çeşitlilik, Altınöz’ünde nesli tehlike altında olan Çizgili Sırtlan, her yıl milyonlarca kuşun göç yolculuğunda kullandığı dünyanın en önemli dar geçitlerinden biri olan Belen Geçidi… Amanos Dağlarında Karadeniz İklim kuşağına özgü kayın, ıhlamur, kızılcık gibi türleri barındıran ormanlar, Musa Dağında şimşir ormanları, Mığır Dağı eteklerinde sedir ormanları, Samandağ ve Erzin’de Kıyı Kumul vejetasyonu, Yayladağı’nda orkide çeşitliliği, Keldağ’ın eşsiz bitki örtüsü ve çok daha fazlası ilimizi adeta açık hava müzesine dönüştürüyor.

İlimiz, coğrafik yapısı ve barındırdığı bitki türleriyle (kış çiçekleri, orkide türleri, nadir ve endemik bitkiler) doğa yürüyüşleri ve botanik turizmi açısından çok yüksek bir potansiyel barındırır.

Kış aylarında doğadaki pek çok canlı sessizliğe bürünür. Kimi uykuya dalar, kimi yaprak döker, kimisi de çok uzak diyarlara göç eder… Pek çok canlı havaların ısınacağı bahar aylarını sabırla bekler. Öyle canlılar var ki kışın en çetin şartlarına meydan okurcasına doğayı eşsiz renklere boyarlar. Bunlar, doğanın asi çocukları kış çiçekleridir. Kardelenler, çiğdemler, süsenler, nergisler, sümbüller…

Kimi binlerce şiire konu oldu… kimi efsanelere… kimi şarkılara… Onlar doğanın asi çocukları kış çiçekleri!

İlimizde doğa turizminin gelişmesine katkı sağlamak amacıyla düzenlenecek doğa gezileri, katılımcılara hem güzel bir doğa yürüyüşü yapmak hem de doğanın asi çocukları olan kış çiçeklerini tanıma fırsatı sunacaktır.

İlimizin doğal güzelliklerinin belirlenmesi, tanıtılması ve bu zenginliklerin alternatif turizm faaliyetlerinde değerlendirilmesi, hem bu güzelliklerin korunmasına hem de ilimizde turizm faaliyetlerinin çeşitlenerek gelişmesine destek olacaktır.”dedi.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu