‘Aydın’dan Hatay’a İncirin Yolculuğu’ projesi tanıtıldı

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Aydın İncir Araştırma Enstitüsü ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü işbirliği ile uygulanan “Aydın’dan Hatay’a İncirin Yolculuğu” adlı Projenin tanıtım toplantısı yapıldı.

Tarım ve Orman bakanlığı tarafından 2012 yılından bu yana gerçekleştirilen Yenilik Yayım Projeleri kapsamında bu yıl Aydın İncir Araştırma Enstitüsü ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü işbirliği ile uygulanan “Aydın’dan Hatay’a İncirin Yolculuğu” adlı Projenin tanıtım toplantısı yapıldı.

Toplantıya Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, Aydın  İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Sabahittin Abay, Proje Koordinatörü, İlçe Müdürleri, Şube Müdürleri, Öğretim üyeleri, teknik personeller ve tarımsal yayım danışmanları katıldı.

Proje Koordinatörü Emel Abay’ın proje tanıtımı ile başlayan toplantı, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü Prof. Dr. Oğuzhan Çalışkan’ın konuşmalarıyla devam etti. Prof. Dr. Oğuzhan Çalışkan, Hatay’ın incir yetiştiriciliği konusunda potansiyelinin olduğunu ve kuru incirin ihracatında ülkemizin birinci sırada olduğunu söyleyerek, Hatay İlimizin de bilinçli üretim ile yaş incir ihracatında önemli sıralamaya yükselebileceğini vurguladı. Ayrıca Hatay’ın sahip olduğu ekolojik özellikleri sebebi ile hem sofralık hem de kurutmalık incir yetiştiriciliğinin yapıldığı bir il olduğunu, bu proje ile incir kapama bahçe sayısının da artacağını söyledi.

Akabinde Aydın İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Sabahittin Abay, ayrıca Proje kapsamında daha çok ihracata uygun ürünlerden olan Sarı Zeybek, Divrek Kara ve Yeşil Güz incir çeşitlerinin adaptasyon çalışmalarının yapılarak Hatay İlimiz ve ülkemiz ekonomisine katkı sağlaması temennisinde bulundu.

YENİ PROJELERİN AMAÇLARI

Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Çolakoğlu’da yaptığı konuşmasında, “İlimiz tarımsal üretimin arttırılması için Bakanlığımız tarafından 81 İl Müdürlüğünden değerlendirmeye alınmak üzere Kadın Tarımsal Yayım ve Yenilik Projeleri, Tarımsal Yenilik Projeleri ve İl Özel Projeleri olmak üzere 3 konu başlığı altında projeler talep edilmektedir. İlimizde Bakanlığımız destekli yeni çeşit ve türlerin yaygınlaştırılması, çiftçilere tohum ve fidan desteği verilmesi amacıyla demonstrasyon ve denemeler kurulmaktadır. Bu projelerde yeni çeşitlerin bölgeye uygunluğunu göstermek, çiftçiye tohum desteği sağlamak, bölgemizde yeni çeşitlerin kullanımını yaygınlaştırmak amaçlanmıştır.

ÖNCÜ BİR PROJE

“Bugünde burada bulunma sebebimiz; Tarımsal Yenilik Projelerinden Aydın İncir Araştırma Enstitüsü tarafından İlimizle ortak iş birliği içerisinde yürütülecek olan “Aydın’dan Hatay’a İncirin Yolculuğu” isimli projenin uygulanmaya başlamasıdır. Bu proje, İlimiz incir yetiştiriciliğinin geliştirilmesi, çiftçilere eğitim yayım konusunda bilgilendirme sağlanması, Bakanlığımız tarafından verilen fidan desteği ve yapılacak olan inceleme gezileri ile iki İl arasında tarımsal iş birliğinin artması konusunda öncü bir proje olacaktır” diye konuştu.

HİZMET İÇİ EĞİTİM

Proje Açılış toplantısında ayrıca Aydın İncir Araştırma Enstitüsü Personeleri tarafından Teknik Personele Hizmet içi eğitim verildi. Eğitimde; incir yetiştiriciliği , hastalık ve zararlılar ile ilgili bilgilendirme yapıldı.

Proje, toplantı gününün hemen ertesinde Yayladağı İlçemizde 6 dekarlık alana ve Altınözü İlçelerimizde 5 dekarlık alana incir çeşitlerinden Sarı Zeybek, Divrek Kara ve Yeşil Güz incir fidanlarının dikimi ile tamamlanacak.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu