Antika Koltuklara Değer Katıyor

Facebook
Twitter
WhatsApp

Antakya’da birbirinden farklı alanlarda birbirinden eski ustalar ve zanaakatlar bulunuyor mesleğini uzun süreli devam ettiren.

51 senedir Koltuk döşeme alanında çalışan Metin Yaprak, Antika koltukların, körüklü ve oymalı koltukların döşemelerine yeniden hayat vererek, antika eserlere farklı bir değer katıyor.

BİR USTA BİR ÇIRAK

Beni yetiştiren ustam çok güzel yetiştirdi diyerek sözlerine başlayan Metin Yaprak:” Çocukluğumdan beri bu işi yapıyorum. Beni Alaittin İshakoğlu yetiştirdi, hoca derlerdi. Onunla birlikte Sufle ve körüklü dediğimiz eski oymalı takımları yapardık. Ondan sonra bayrağı ben devraldım. Oymalı takımları söküp değiştirip yeniliyorum. Bu işi şuan yapabilen çok az usta kaldı.” dedi.

ARTIK ANTİKA OLDU

Körüklü koltukların el ile üretildiğini söyleyen Metin Yaprak:” Bu eski koltuklar el ile yapılır. El iğneleri vardır. Her dikişte ayrı iğne kullanırız. Minder ya da kauçuk olmaz, kişi oturunca çöker sonra geri atar, yaylı bir sistemi vardır. Eskiden çok yapardık, şimdi üretilmiyor bunlar bize de çok sık gelmiyor. Baştan sona el emeğinin eseridir, makine veya tabanca ile yapılmaz. Şimdi yapılan koltuklar, kanepeler tabanca ile çakılır. Körüklü koltuklar daha uzun ömürlü olur, daha şık olur. Ceviz ağacından yapılma koltuklar gelir, o koltuklarda çok eskidir. El cilası yapılır onlara. Şuan bana döşemelerini değiştirmem için gelenler hep antika diyebilirim.” ifadelerini kullandı.

MESLEK DEVAM ETSİN

Genç nesillere mesleğini aktarmak istediğini fakat yetiştirecek eleman bulamadığını dile getiren Metin Yaprak, “Bizim yaptığımız bu işleri yapabilen 3-5 usta kaldı. Şuan eleman yetiştiremiyoruz, kimse gelip meslek öğrenmek istemiyor. Bizden sonrada bu iş bitecek gibi. Fakat gücümüz yettiğince çalışacağız. İstiyoruz yeni nesiller yetiştirelim, istiyoruz gençler gelsin öğrensin ama olmuyor, kimse gelmiyor. Körüklü, sufle oymalı takım döşemesi bizden sonra bitecek gibi, öyle görünüyor.” diyerek sözlerini tamamladı.

İlgili Haberler

Puan Durumu