ANTAKYA SEBZE VE MEYVE HALİNİN TEMELİ ATILDI

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından şehre kazandırılan Antakya Sebze ve Meyve Hali’nin temeli düzenlenen törenle atıldı.

HATAY’IN TARIM POTANSİYELİ EMİN ELLERDE

Antakya, Belen ve Kırıkhan ilçelerinin tam ortasında yer alan bölgede yapılacak olan kompleksin temel atma töreninde konuşan HBB Başkanı Lütfü Savaş, tarım ve teknolojinin dünya ülkelerinin gelişmişlik seviyesinde en büyük iki etken olduğunu ifade ederek, Hatay’ın tarım potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek için çalışmalar yaptıklarının altını çizdi.

BAŞKAN SAVAŞ: “HALİMİZ HAL DEĞİLDİ”

Hatay’ın eski sebze meyve halinin yetersiz olduğunu esprili bir dille “Halimiz hal değildi diyerek” anlatan Savaş konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Mevcut halde 10 buçuk dönüm içerisine sıkışmıştık. İlk günden beri halimizin yerini değiştirmek ve potansiyelini arttırmak istedik. Ankara, hallerin sorumluluğunu üzerine alacağını ve artık bu alanları bakanlığın işleteceğini tarafımıza bildirdi. Bu yüzden biz bu alanı büyükşehir olduktan hemen sonra aldık ve bekledik. Hal esnafımızla toplantılar yaptık. Sonra iktidar hallerin sorumluluğunu ilçelere vereceklerini söyledi. Biz de şehrimizin yeni bir hale çok ihtiyacı olduğunu söyledik ve bize siz yapabilirsiniz dediler. Bir sene içerisinde bu tesisimizi bitirmeyi planlıyoruz. 6 ay sonra millete faydası olanlar ve ülkenin geleceğini düşünenler iktidara gelecek. Biz de bundan sonra izinlerimizi onlardan alacağız.”

SERİNYOL-MADENLİ YOLUNUN TEMELİ ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA ATILIYOR

Belen Geçidi’ne alternatif bir yol olacak Serinyol-Madenli arasındaki yolun temel atma töreninin gelecek hafta yapılacağını müjdeleyen Başkan Savaş, herkesi bu törene davet etti.

HBB’NİN SÖZLEŞMELİ TARIMDAKİ YENİ HEDEFİ 35 BİN AİLE

Hatay topraklarının bereketine bereket katmak için çalışmaya devam ettiklerini sözlerine ekleyen Lütfü Savaş, “Biz üzerimize düşeni yapıyoruz. 15 bin aileye tarım konusunda destek veriyoruz. Bu yıl sonunda bu rakamı 35 bin aileye çıkaracağız. Çünkü insanlarımız zor durumda. Biz bu insanlarımıza belediye olarak hizmet vermeye ve öncülük yapmaya devam edeceğiz” dedi.

EN AZ 50 YILLIK BİR PROJE

HBB Fen İşleri Dairesi Başkanı Hasan Ziya Hamidioğulları, törende yaptığı konuşmada projenin detaylarını şu sözlerle anlattı: “Projemiz Antakya, Belen ve Kırıkhan ilçelerinin tam ortasında yer alıyor. Rüzgar enerji santrali ile birlikte 200 dönüm alan üzerine yapıldı. Biz bu projeyi tasarlarken şu anki kent trafiğine herhangi bir yoğunluk katmayacak şekilde yaptık. Aynı zamanda Ankara, İstanbul, Mersin gibi büyükşehirlerin sebze hallerini inceledik. Şehrimiz için en iyi koşulları sağlayacak 50 yıllık bir proje hazırlandı. Sebze ve meyve hallerinin sorunu olan soğuk hava depolarını da projemizle çözümledik. 4 adet bin 80 metrekarelik soğuk hava depolarımız olacak. İnşallah 2023 yılı sonunda alanı kullanmış olacağız. Hayırlı olmasını diliyorum.”

Konuşmanın ardından yeni sebze ve meyve hali projesini içeren bir tanıtım filmi izletildi.

CHP Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir, Hatay’ın 21 yıllık iktidardan nasibini almadığını belirterek Millet İttifakı’nın seçim sonrası Hatay’ın yüzünü güldüreceğini söyledi.

Bir diğer milletvekili Suzan Şahin de Altılı Masa’nın milletin derdiyle dertlendiğini ifade ederek Millet İttifakı olarak verdikleri her sözü yerine getirdiklerini belirtti.

Gelecek Partisi Hatay İl Başkanı Can Cankesen, emeği geçen herkese teşekkür ederek Hatay’a yapılacak her iyi hizmet için dayanışma sözü verdi. Cankesen konuşmasının devamında “Bugün burada 200 bin kişinin olması gerekirdi. Ama siyasi kaygıları bir kenara bırakıp, burası Hatay’a hizmet edecek güzel bir tesis deyip, nefislerini köreltip bizim yanımızda duramıyorlar. Temel atma törenine gelmeyenleri buradan kınıyorum” dedi.

NECMETTİN ÇALIŞKAN: “2023 YILININ KURUMLAR ARASI İŞ BİRLİĞİNİN ÜST SEVİYEYE ÇIKTIĞI BİR YIL OLMASINI DİLİYORUM”

Saadet Partisi GİK Üyesi Necmettin Çalışkan konuşmasında yeni sebze ve meyve halinin hem konumu hem de projesiyle Hatay’a nefes aldıracağını ifade ederek, “Rabbim bizleri temel atma ve açılış törenlerinde buluştursun. 2023 yılının kurumlar arası iş birliğinin üst seviyeye çıktığı, iktidar muhalefet ayrımının olmadığı bir yıl olmasını diliyorum. Milletimiz galip gelsin, hak galip gelsin. Millet iş birliği ile mutlu yarınlara el birliğiyle ulaşalım” diye belirtti.

Konuşmaların ardından Antakya Sebze ve Meyve Hali’nin temeli okunan duaların ardından alkışlar eşliğinde atıldı.

YENİ SEBZE VE MEYVE HALİNDE NELER VAR?

170 bin metrekare araziye kurulacak olan sebze ve meyve halinin toplam inşaat alanı 46 bin 724 metrekare olacak. Bu alanda 168 adet ticari birim, giriş-çıkış kontrol binası, kasa yıkama tesisi, paketleme tesisi, depolama alanları, idari bina, itfaiye istasyonu, hamam, cami, kafeler, büfeler, restoran, eczane, PTT ve banka şubeleri yer alacak.

TÜRKİYE’DE İLK OLMA ÖZELLİĞİ TAŞIYACAK

Proje, kendi elektriğini üretmesiyle Türkiye’de ilk olacak. Kurulacak rüzgârgülü tribünleri ile elektrik üretimi sağlanacak ve üretilen elektrik sebze ve meyve halinin ihtiyacını karşılayacak.

ZENGİN SOSYAL DONATI ALANLARI OLACAK

Hal tesisi içerisinde herkesin temel ihtiyaçlarını karşılayacak alanlar oluşturulacak. Proje kapsamında cami, hamam, 2 adet market, 3 adet kafe, 6 adet WC ve büfe, 2 adet restoran, kıraathane, 40 adet PTT ve banka şubesine yer verildi.

Temel atma törenine HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi Hatay milletvekilleri Suzan Şahin ve İsmet Tokdemir, Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, İYİ Parti Kurucular Kurulu Üyesi Doç. Dr. Servet Hali, Gelecek Partisi Hatay İl Başkanı Can Cankesen, DEVA Partisi Antakya İlçe Başkanı Uğur Çakılı, ilçe belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, STK, dernek ve oda yöneticileri, mahalle muhtarları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu