Antakya fayının büyük bir kısmı kırıldı dedi, Hacıpaşa fayına dikkat çekti!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Antakya fayının büyük ölçüde kırıldığını söyleyen Prof. Dr. Sözbilir, Hacıpaşa fayında çok ciddi bir sıvılaşma gözlemlediklerini ifade etti. Hacıpaşa fayının deprem üretme aralığı 400-900 arasında. Bu zon üzerinde son deprem 151 yıl önce gerçekleşti

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Hatay’da yaptıkları inceleme sonucu Antakya fayının büyük oranda kırıldığını tespit ettiklerini ifade etti. Katıldığı bir televizyon programında Antakya Narlıca fayının kırıldığı yönündeki görüşünü paylaşan Sözbilir, “Yüzeyde birçok yerde sıvılaşma izleri gördük. Yollarda önemli hasarlar tespit ettik. Fayın güney bölümünü (Samandağ) inceliyoruz. Defne’de ciddi hasarlar var” dedi.
ÇOK CİDDİ BİR SIVILAŞMA VAR!
Hatay’da büyük bir deprem tehlikesi kalıp kalmadığı yönündeki soruya da yanıt veren Hataylı Prof. Dr. Sözbilir, “Fayın büyük bir bölümü kırılmış. 6.4’lük depremin karşılığı sahada gözlemlenebiliyor. Bölgede artçı sarsıntılar devam edecek. Kırılan fayın doğu kısmında Suriye sınırında bir fay daha var, henüz gündeme gelmeyen, Hacıpaşa fayı. Ölü Deniz fayının içinde yer alıyor. Bu zon üzerinde çok ciddi bir sıvılaşma var. Asi nehri boyunca kilometrelerce devam eden bir sıvılaşma var. Yerin altındaki kum tabakasının tümü neredeyse yeryüzüne çıkıp su ile birlikte boşalmış durumda. Ben 99 depreminden itibaren tüm depremlerden sonra araziye gidip çalışmış bir insan olarak hayatımda bu kadar büyük bir ölçekteki deformasyonu ilk kez görüyorum” diye konuştu.
TEKRAR ETME ARALIĞI 400-900 YIL
Ölüdeniz fayı Kızıldeniz’den Hatay’a buradan da Hacıpaşa ve Amik Ovası’na kadar uzanıyor.
Tarihsel kayıtlara bakıldığında Hacıpaşa fayı üzerinde M.S. 115, 526, 1408, 1872, yıllarında deprem meydana geldiği görülüyor. Ölüdeniz fay zonunun kuzey kesimi üzerinde yapılan hendek çalışmaları, fay zonunun bu kesimi üzerinde yüzey kırığı oluşturan depremlerin tekrarlanma aralığının yaklaşık 400 ile 900 arasında değiştiğini ortaya koyuyor.
SON DEPREMİN ÜZERİNDEN 151 YIL GEÇTİ
Hacıpaşa fayının kırıldığı son depremin üzerinden 151 yıl geçti. 1872’de meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki deprem Hatay ve Suriye’de büyük tahribata yol açmıştı. Prof. Dr. Sözbilir bölgede çok ciddi bir sıvılaşma olduğunu ifade etti. Hacıpaşa fayının kayıt altına alınabilen tarihsel geçmişinde iki kırılma arasında ise en az 400 yıl olduğu görülüyor.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu