Altınkaya’da Nar Ekşisi Telaşı Başladı

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Salatalarda ve yemeklerimizde sıklıkla kullandığımız , Faydası saymakla bitmeyen en vitaminli en leziz sos nar ekşisi..Ekim ayı başlarında narların olgunlaşmaya başlamışının hemen akabinde yapımına başlanan yöresel lezzet nar ekşisi için Altınözü ve mahallelerinde tatlı bir koşuşturmaca başladı. Bölgemizin bereketli topraklarında yetişen narların toplanması ile başlayan nar ekşisinin serüveni sofralarımıza kadar uzanıyor.
Altınözü Altınkaya mahallesinde nar hasadının ardından organik biçimde elde edilen Nar ekşisi muhteşem lezzeti ile herkes tarafından biliniyor. Altınkaya Mahallesinde kazanlarında nar ekşisi pişiren Firdevs Taze, Sonbahar geldiğinde tarlalarından topladıkları narları silkeledikten sonra suyunu sıktıklarını ve pişmek üzere kazanlara aldıklarını söyledi. 2 gündür kazanlarda nar ekşisi kaynattıklarını belirten Taze, “Nar ekşisi yapımı çok zahmetli bir iştir. Her sene nar bahçelerimizden topladığımız narlar ile nar ekşisi yapıyoruz. Yöremizin vazgeçilmez lezzeti olan nar ekşisini mutfaklarımızda hiç eksik etmeyiz. Yemeklerimizin olmazsa olmazı olan nar ekşisini dolmalarda, sarma içinde, salatalarda, çiğ köfte ve daha bir çok yemekte kullanıyoruz” dedi.

Bahçelerinin su almadığı için otuz kilo nardan bir kilo nar ekşisi çıktığını söyleyen Tarla sahibi İsmail Taze, narın kabuklarından da faydalandıklarını belirtti. Taze, “Nar ekşisi yapımı sonrasında geride kalan nar kabuklarını da kurutularak tandırda yakacak olarak kullanıyoruz. Anlayacağız narın içinden ayrı dışından ayrı faydalanıyoruz. Narın hiç bir şeyini atmıyorum” dedi.
Hakiki nar ekşisinin kahverengi olması gerektiğini söyleyen Taze, “Nar ekşisi siyah olmaz eğer siyahsa içerisinde katkı maddesi vardır. Nar ekşisi kahverengi olur. İnsanlar fiyatını pahalı bulabiliyor ancak gelsin ve görsünler. Nar ekşisi zahmeti zor ve zahmetli bir süreç sonrasında elde ediyoruz” şeklinde konuştu.
Nar ekşisi yaparken ellerinde oluşan siyahlığın günlerce geçmediğini ifade eden hanımlar yaptıkları zahmetli işin sonrasında elde edilen eşsiz lezzetinin bunu unutturduğunu, yorgunluklarını aldığını ifade ederek herkese yaptıkları ürünlerinin bereketli olması dileğinde bulundular.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu