Adnan Arslan Hoca İle Soru Cevap

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Soru:Yazın tarlalarımızdaki ekinleri biçer mahsulü kaldırırız. İkinci bir ürün almak için biçilen mahsulün anız denilen saplarını yakarız. Bu yakma işi dinimizde caiz midir?

Cevap:Ateşle azab etmek, ateşin yaratıcısı olan Allah ( cc )’tan başka hiç kimse için meşru değildir. İnsan için canlıyı yakmak caiz değildir. Bunun için ne olursa olsun anız yakmak haramdır. Günahtır. Karınca gibi milyonlarca yerin üstünde ve altında yaşayan bir çok canlı yanmaktadır. Ayrıca hava kirliliği yaparak kul hakkına da girilmektedir.

Bunu yapanların dünyada da, ahirette de halleri iyi olmaz.

 

Soru:Vitir namazını kılıyorken  Fatiha’dan sonra hangi sureleri okumamız gerekir?

Cevap:Vitir namazını kılıyorken sabit olarak; şu ayetleri veya şu sureleri okumak farz veya vaciptir, denmez. Ancak 1.rekatta A’la Suresini,( 87.Sure ) 2. rekatta Kafirun Suresini, ( 109. Sure ) ve 3. rekatta ise İhlas Suresini, ( 112. Sure ) okumak sünnettir.

Eğer bu sureler bilinmiyor ise bildiğiniz yerlerden okuyabilirsiniz. Örnek; sırasıyla 1. rekatta Asr, 2.rekatta Kevser, 3. rekatta İhlas Surelerini okuyabilirsiniz.

 

Soru:Vitir namazını kılıyorken kunut dualarını unuttum rükuya gittim. Geriye dönmek gerekir mi?

Cevap:Hayır, gerekmez. Vitir namazının üçüncü rekatında fatiha + zamm-ı sure ve tekbirden sonra dua okumak vacibdir. Özellikle kunut dualarını okumak sünnettir. Bundan dolayı bu duaları öğreninceye kadar yerine ayet-i kerimelerde veya hadis-i şeriflerde geçen başka dualar da okunabilir. Vitir namazının kunut dualarını yanılarak veya unutarak ( sehven ) terk edip, rükuya varanın geriye dönmesi gerekmez. Namazın sonunda sehiv secdesi yapar ve vitir namazını sahih olarak tamamlamış olur.

 

Soru : Beş vakit namaza başladım. Geçmişte kılamadığım namazlarımı kaza ediyorum. Arkadaşım vitir vacipleri de kaza ediyor musun, diye sordu? Hayır dedim. Vitir namazların kazası yapılır mi?

Cevap : Evet, geçmişte kılınmamış olan vitir namazlarının da kazası gerekir. Aslında asl olan namazları kazaya bırakmamaktır. Uyku ve unutkanlık dışında namazı kılmamak büyük günahlardandır. Çünkü namaz dinin direği cennetin anahtarı ve müminin miracıdır.

Ama hak vaki olmadan önce ( ecel vakti gelmeden) pişman olup bir an evvel, önceden kılamadığımız beş vakit namazlarımızı ve vitir namazlarımızı kaza ederek kılmamız gereklidir.Kazaları kılıyorken o günün farzlarına bağlı olan sünnetleri de kılmak ( terk etmemek ) en doğru olanıdır. Eski sünnetler kaza edilmezler.

 

Soru:Yarışmalardan elde edilen para helal mıdır?

 

Cevap: Şartlarına riayet edilmesi kaydıyla helaldir. Yarışmalarda “ ben kazanırsam sen ver, sen kazanırsan ben vereyim” anlaşması tamamen kumardır.

Ama yarışma yapan, yarışandan bir menfaat elde etmiyor ve üçüncü şahıs bundan bir zarar görmüyor ve bir emek karşılığı (bilgiyi bilmek vb. gibi) ise alınan mükafat ( ödül) helaldır.

 

Soru: Namaz kılıyorken kapatmayı unuttuğum cep telefonum çalarsa ve kapatırsam namazım bozulur mu?

Cevap:Namaz içinde namaza aykırı hareketlerimiz ya amel-i kalil (az hareket) olur ki; mekruhtur, günahtır, hoş karşılanmaz. Ama namaz bozulmaz ve sehiv secdesi gerekmez. Veya amel-i  kesir (çok hareket) olur ki namaz bozulur.

Namazda bir elle yapılan hareket amel-i kalildir. Namazda baştan düşen takkeyi bir elle alıp tekrar başa koymak Namazı bozmadığı gibi telefona bir elle müdahale etmek de namazı bozmaz. Ama iki elle olursa namaz bozulur. Ve namazda çalan telefonu çalmasını uzatmadan ve kul hakkına girmeden hemen bir elle kapatmak gerekir.

Ayrıca telefona, namazda çaldığında insanların huşusunu ve huzurunu bozan müzikler yüklenir ve namazda çalarsa vebal olur. Bunun için Müslüman tedbirini almalıdır.

 

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu