Adnan Arslan Hoca İle Soru Cevap

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Soru: Namaz kılıyorken kapatmayı unuttuğum cep telefonum çalarsa ve kapatırsam namazım bozulur mu?

Cevap:Namaz içinde namaza aykırı hareketlerimiz ya amel-i kalil (az hareket) olur ki; mekruhtur, günahtır, hoş karşılanmaz. Ama namaz bozulmaz ve sehiv secdesi gerekmez. Veya amel-i  kesir (çok hareket) olur ki namaz bozulur.

Namazda bir elle yapılan hareket amel-i kalildir. Namazda baştan düşen takkeyi bir elle alıp tekrar başa koymak Namazı bozmadığı gibi telefona bir elle müdahale etmek de namazı bozmaz. Ama iki elle olursa namaz bozulur. Ve namazda çalan telefonu çalmasını uzatmadan ve kul hakkına girmeden hemen bir elle kapatmak gerekir.

Ayrıca telefona, namazda çaldığında insanların huşusunu ve huzurunu bozan müzikler yüklenir ve namazda çalarsa vebal olur. Bunun için Müslüman tedbirini almalıdır.

Soru:Beraat Kandilini nasıl geçirelim?

Cevap:Gecesini ihya etmek, gündüzünü oruçlu geçirmek müstehabdır. Şaban ayının 14’ünü 15’ine bağlayan gecesini; dualar ile,varsa kaza namazları kılarak, Kur’an-ı Kerim, tefsir, hadis-i şerifler ve ilm-i hal okuyarak geçirmek doğru olur. ( İlm-i Hal bilgisi her bir mü’ minin bilmesi gereken farz-ı ayn ilimdir.)Ayrıca ölüm hak, ölüm gerçek ve hep tanıdıklarımız ölüyor ve biz de öleceğiz, onun için ( Ramazan ayına da hazırlık olsun ) tövbe ve istiğfar edelim. Bir daha geriye dönmemek üzere günahlarımıza pişmanlık duyup, terk etmeye karar verelim.Çevremizle özellikle akrabalarımızla helalleşelim. Borç ve kul hakkı bırakmayalım. Çünkü Allah (cc) ahirette hesap soracaktır.

Kandil gecelerinin evvelinde değil, doğrusu gecesini takip eden gününde oruç tutmak müstehabdır.

Soru: Vakit namazlarımı evde ailemle beraber kılıyorum. Ezanın bitmesini beklememiz gerekiyor mu ?

Cevap: Hayır, şart değildir. Bu konuda asl olan beş vakit namazı camide imamın arkasında cemaatle kılmaktır.

Evde kılma ihtiyacı olan, kesinlikle vaktin girip – girmediğini dikkate almalıdır. Çünkü vakit namazın şartıdır. Ezan ise namazın sünnetidir. Bir Müslüman için acil bir durum yoksa ve ezanı da duyuyorsa ezanın bitmesini bekler, ezan duasını okur ve namazını kılar. Yok acil bir durum varsa, vakit girdikten sonra ezan bitmeden de namazı kılmak caizdir.Kılınan namaz geçerlidir.

Soru: Bir kişi, topluluğa verdiği iftar veya başka zaman verdiği yemeği zekatına sayabilir mi?

Cevap: Hayır. Bu yemek hayrına olur ama Zekat  yerine  geçmez. Çünkü bu toplu yemeğe katılanlar arasında zekat alamayacaklar da olabilir. Zekatta asl olan “temlik” dir. Yani bu yemek, fakirin evine veya eline teslim edilirse Zekat yerine geçer.

Soru : Sosyal medyada okuduğumuz bir haberi hemen, araştırmadan başkalarına iletmemiz ya da sayfamızda paylaşmamız caiz midir?

Cevap : Hayır, caiz değildir. Gerek sosyal medyada gerekse başka mecralarda kişileri veya toplumun tamamını ilgilendiren bir haberi okumamız veya dinlememiz halinde o konu hakkında kesin bilgi sahibi olmadan hemen yaymamız caiz değildir. Zira okuduğumuz veya dinlediğimiz bu haber yalan ve iftira içerikli bir haber olabilir. Bunu yaymak da yazmak gibi dinimizde kesinlikle haramdır. Bu aynı zamanda bir kul hakkıdır ve helalleşmek gerekir. Bu gibi mecralarda paylaşılan haberler çok hızlı yayıldığından dolayı helalleşmek çoğu zaman mümkün olmamaktadır. Biz Müslümanlar organlarımızla işlediklerimizden sorumluyuz. Bu nedenle gözlerimizin baktığı, parmaklarımızın yazdığı, kulaklarımızın duyduğu vb. şeyler helal midir, yoksa haram mıdır? Bunlara dikkat etmeliyiz.

Soru:Köyde sobaya veya ateşe karşı namaz kılmamız caiz midir?

Cevap:Yanmakta olan ocağa, sobaya ve ateşe doğru namaz kılmak mekruhtur. İnsan yüzüne karşı arada bir şey olmadan namaz kılmak da uygun değildir. Bununla birlikte bütün bu gibi durumlarda kılınan namazın iadesi de gerekmez. Namaz geçerlidir. Ancak

namazın huşusunu da zedelememek gerekir.  Lamba, kandil gibi şeylere karşı ise namaz kılmanın mahzuru yoktur.Yani mekruh değildir.

Bir insanın arkasına karşı da namaz kılmak caizdir.

Soru:Kardeşe, amcaya zekat verilir mi?

Cevap:Evet, verilir. Müslüman, büluğ çağına ermiş, fakir olan; erkek-kız kardeşe veya bunların çocuklarına, amcaya, halaya, dayıya, teyzeye veya bunların çocuklarına, üvey babaya, üvey anneye, üvey oğula, üvey kıza veya bunların çocuklarına zekat, fitre veya fidye vermek caizdir.

Hatta dinimiz yakın akrabalardan ihtiyaç sahibi olanları görüp-gözetmede iki kat sevap olduğunu buyurur.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu