Adnan Arslan Hoca İle Soru Cevap

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Soru:4 Rekatlı bir namazın dördüncü rekatına yetişen biri namazını nasıl tamamlar?
Cevap:Bir kimse dört rekatlı namazlardan birinin dördüncü rekatında imama ayakta ya da rükuya yetişerek uysa imam ile teşehhüde(Tahiyyata) oturur ve imam soluna “ Esselamu…” diyince hemen kalkar. Sübhaneke, eûzü besmele, Fatiha ve bir miktar Kur’an okur. Rüku ve secdelerden sonra oturur. Yalnız Tahiyyat’ı okur. Ve ayağa kalkar. Besmele ile Fatiha’yı ve bir miktar daha Kur’an ayetlerini okur. Sonra rüku ve secdelere varır, oturmaksızın kalkar. Yalnız besmele ve Fatiha ile bir rekat daha kılarak son oturuşu yapar. Tahiyyat’ı, salavatları ve duaları okuyup selam vererek namazını tamamlar.
Yanılma secdesi gerekmez.

Soru:Bizim ilçeden şehire devamlı gidip geliyoruz. İkisi arası tabelada 90 km. yazıyor. Biz seferi oluyor muyuz?
Cevap:Hayır, seferi olmazsınız. Çünkü yolculuğunuz 90 km.nin altındadır.
Seferilik; şehirlerin, köylerin vb. evlerinin bitişiyle başlar ve gideceği yerin evlerinin başlamasıyla son bulur.
Yol kenarındaki levhalar yanıltıcı olur. Çünkü bu levhalardaki yazılı olan kilometreler, bir şehir merkezinden diğer şehir merkezine kadar olan mesafe ölçü olarak alınmıştır.
Bir kimsenin seferi olması için şehirlerin merkezi ölçü alınmaz.

Soru: Ben sarrafım. Kuyumcu dükkanımdaki ticaret mallarının zekatını nasıl vereceğim?
Cevap: İşyerinizdeki satışa sunduğunuz her şey zekata tabidir. Altınların üzerinden bir kameri yıl (354 gün) geçmiş ve nisab olarak da 80.18 grama ulaşmışsa (tartıda altın ayarı dikkate alınmaz, hepsi tartılır.) toplamının kırkta birini zekat vermek farzdır. Hesaplamada ayarları farklı olanları ayrı ayrı, her birini kendi ayarında hesap eder, altın olarak veya kıymetini zekat vermek farzdır. Diğer zinet altınlarının işçilik, taş vb. şeylerle kıymeti artmışsa o artan değerinden zekatları hesaplanır. Örnek; 20 gr. altın 4000₺ değerinde ama bu altın işlenmiş ve kıymeti 6000₺ ye yükselmiş. 6000₺’ den zekatı verilir. Ticaret olduğu için pırlanta, elmas vb. madenler de zekata tabidir.

Soru:Dört rekatlı bir namazın son oturuşunda, yanılarak veya unutarak oturmadan beşinci rekata kalkarsak namazımız bozulmuş olur mu?
Cevap:Hayır, bozulmaz. Eğer kişi son oturuşu yapmadığını hatırlar ve beşinci rekatın secdesini de yapmadan hemen geri oturursa farz olan son oturuşu geciktirdiği için sehiv secdesi yapar. Şöyle ki; Tahiyyatı okur, salli-barik okumadan sağa-sola selam verir, secdeye gider ve yeniden tahiyyatı, salli, barik ve rabbena dualarını okuyarak selam verir ve namazını tamamlamış olur.
Eğer kişi son oturuşu unutup yapmadan beşinci rekata kalkar ve beşinci rekatın secdesini de yaparsa artık geriye dönüş olmaz ve farz namaz bozulmuş olur. Bir rekat daha ilave eder. Böylece altı rekatlı bir nafile namaz kılmış olur. Bu durumda sehiv secdesi gerekmez.Farz namazını yeniden kılar.

Soru:Ben dört rekatlı namazın son oturuşunu yaptıktan sonra unutarak beşinci rekata kalktım. Namazımı nasıl tamamlamalıyım?
Cevap:Beşinci rekatın secdesini yapmadan hatırlanırsa hemen geri oturulur ve sehiv secdesiyle namaz tamamlanmış olur.
Eğer son oturuşu yapılmış olan namazın sehven kalkılan beşinci rekatının secdesi yapılmış ve hata yaptığını anlamışsa artık geri dönülmez. Bir rekat daha ilave yapılır. Böylece altı rekat kılmış olur. Sonunda sehiv secdesi gerekir. Bu altı rekatın dördüyle farz eda edilmiş olur. Farzın iadesi gerekmez. İki rekatta nafile kılınmış olur.

Soru : Ben hastayım. Doktor tavsiyesiyle suyu kullanamıyorum. Üzerinde toz veya toprak bulunmayan tuğla üzerine teyemmüm abdesti alabilir miyim?
Cevap : Evet, teyemmüm abdesti alabilirsiniz. Yeter ki yer cinsinden olsun. Tuğla, kum, kireç,alçı, kiremit, taş ve beton gibi şeylerle teyemmüm alabilirsiniz. Üzerlerinde toz olsun olmasın fark etmez. Bunların üzerine teyemmüm yapılabilir. Yer cinsinden olan taşlı,kireçli veya topraklı duvara da eller sürülerek teyemmüm alınabilir. Dinimiz kolaylık dinidir. Hangisi kolaysa o kullanılır. Ancak yağlı boya ile boyanmış duvardan teyemmüm alınmaz. Çünkü yağlı boya yer cinsinden değildir.

Soru : Kurumumuz dışarıya kapalıdır. İçeriye girmek ise izne tabidir. Kurum içinde de camimiz vardır. Bu camide kılacağımız Cuma namazımız geçerli midir?
Cevap : Evet, geçerlidir. Bazı kurumlar güvenlik nedeniyle sadece izin ile insanları kabul edebilir. Ama kurum içinde bulunan ve isteyen herkes bu camiye rahatça izinsiz giriş- çıkış yapabilmektedir. Bu da cuma kılınacak yerin herkese açık olması şartına uygundur. Müftülükten izin alınıp cuma ve diğer namazlar kılınabilir.
Ayrıca cezaevlerimizde bulunan mescitlerde de cuma namazı kılınabilir. Hatta mahkumlardan İmamlık yapabilecek biri de Cuma namazını kıldırabilir.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu