Adnan Arslan Hoca İle Soru Cevap

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Soru:Gusül abdesti alırken niyet etmeyi unutmuşum. Boy abdestim tamam mıdır?

Cevap:Evet, tamamdır. Gusül abdesti veya normal abdeste başlamadan besmele çekmek ve niyet etmek sünnettir. Sünnet terk edildiği için abdestin ve boy abdestinin iadesi gerekmez. Ama bir dahaki sefere abdestin sünnetlerine de dikkat etmek iyi olur.

 

Soru: Bir İmam cemaate ikindi namazı kıldırıyorken diliyle öğlen namazına ama kalbiyle ikindi namazına niyet etse bu namaz caiz midir?

Cevap: Evet,bu namaz sahihtir. Namaza niyyette asl olan dil ile kalbin uyum içerisinde olmasıdır. Soruda geçen namaz, imam için de cemaat için de sahihtir. Çünkü asl olan kalbi niyyettir.

Mesela: ikindi namazını kıldıran bir imam diliyle ikindi namazına, ama kalbiyle öğlen namazına niyyet etse bu namaz imam için de cemaat için de sahih olmaz. İadesi gerekir.

Bu durum, imam için de cemaat için de tek başına namaz kılan için de aynıdır.

 

Soru:İkindi namazının farzını kılıyordum. Dördüncü rekatta Fatihadan sonra Nas suresini yanlışlıkla okudum. Sehiv secdesi yapmam gerekir mi?

Cevap:Hayır gerekmez. Farz namazların üçüncü ve dördüncü rekatlarında, veya akşam namazının farzının üçüncü rekatında, Fatiha’dan sonra sure veya ayet-i kerime okunmaz. Kasden okunursa, bu sünnete aykırı olur. Fakat unutarak yada  yanılarak okunursa, rukû gecikmiş olsa dahî, sehiv secdesi gerekmez. Çünkü kıyam, zaten kıraat(Kur’an okuma) makamıdır.

 

Soru:Abdest aldım. Bir kaç saat sonra bozulup – bozulmadığından şüphe ettim. Şimdi yeniden abdest almam gerekir mi?Ben abdestli miyim?

Cevap:Hayır, gerekmez. Siz abdestlisiniz. Abdest aldığı konusunda kesin bilgiye sahip olan bir kimsenin, abdestinin bozulduğundan şüphe etmesi onu abdestsiz kılmaz. Bilakis o kimse abdestlidir. Şekk ile yakîn zâil olmaz. (Kesin bilgi, şüphe ile ortadan kalkmaz.) Bu konuda da şüphe abdeste zarar vermez. Ama tam tersi bir durumda ise kişi abdestinin bozulduğunu kesin olarak bilse, sonradan abdest alıp – almadığında şüphesi varsa, bu kimse abdestsizdir. Çünkü abdestin bozulduğu kesin bilgidir, abdestin alındığı ise şüphelidir.

 

Soru:26 aylık bir bebeğe kendi bebeğimle beraber süt emzirdim. Bu çocuk benim süt çocuğum olur mu?

Cevap:Hayır, süt çocuğunuz olmaz. Sınır 24 kameri aydır. Bir kameri yıl 354 gündür. Doğumla 24 ay arasında ki süt emmeyle sütanne, sütbaba, sütkardeşlik vb. meydana gelir.Bu süt az olsun çok olsun, bir, iki… kaç defa olursa olsun fark etmez.

Emziren anne,babayı bilgilendirmeli ve şahitler tutmalıdır. Bu şartlarda süt emen çocuk, emdiği annenin öz çocuğu hükmünde ailesinin nesebden mahremi gibi olur. Sütkardeşlerin evlenmeleri asla caiz değildir(evlenemezler).

 

Soru:Kur’an’ı ne kadar zamanda bir hatim etmemiz tavsiye edilir?

Mealini okumamız hatim olur mu?

Cevap:Kur’an-ı Kerim’i ayda bir hatim etmek müstehaptır. Bazı alimler yılda bir, kırk günde bir veya haftada bir hatim yapmayı tavsiye etmişlerdir. Üç günden aşağıya okumak uygun görülmemiştir. Böyle çok kısa zamanda okumak tecvid kurallarını ihmal ettirebilir. Onun için müstehap görülmemiştir.

Kur’an’ın mealini okumak hatim sayılmaz ama sevabı çoktur. Ayrıca Allah’ın Kelamını anlamak için de en azından bir tefsir kitabı ( ayetleri açıklayan ve anlatan bir kitabı  ) okumak her müslüman için gereklidir.

 

Soru:Farz namazı kılıyordum. Farkında olmadan birinci oturuşu terk ettim ve üçüncü rekata kalktım. Namazımı yeniden kılmam gerekir mi?

Cevap:Hayır, bu durumda namazı yeniden kılmak gerekmez. Şöyle ki ; Üçüncü rekatın kıyamına yakın değil de oturmaya yakın ise ve tahiyyata oturmadığını  tam o esnada hatırlarsa, hemen oturur. Namaz sonunda sehiv secdesi yapması gerekmez.Yok eğer üçüncü rekatın kıyamına yakınsa ayağa kalkar yani geriye dönmez ve sonunda sehiv secdesi yapar. Çünkü vacib olan birinci oturuş ( birinci tahıyyat, kade – i ula ) terk edilmiştir.Vacibin terki veya gecikmesi namazın iadesiyle değil sehiv secdesiyle giderilmiş olur.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu