Adaçayı hasat etkinliği düzenlendi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde ‘Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi’ kapsamında Hatay’da Adaçayı Hasat etkinliği düzenlendi. Arsuz ilçesi Arpaderesi Mahallesinde düzenlenen Adaçayı hasat etkinliğine Belen Kaymakamı Hayrettin Baskın, Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Çolakoğlu ve davetliler katıldı.

AKADEMİK TÜRLERİN YÜZDE 10’A HATAY’DA YETİŞİYOR

Etkinlikte konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, ülkemizde yaklaşık 12 bin farklı çeşit bitki türünün bulunduğunu belirterek, “Bunların yaklaşık 3 bin 800 çeşidi endemik bitkidir. Hatay doğalında ise bu güne kadar 2 bin 500’e yakın farklı bitki türü olduğu tespit edilmiştir. Bunlardan 550 tanesinin tıbbi ve aromatik bitki özelliği taşıdığı ve bu bitkilerinde 350  tanesinin endemik tür olduğu bildirilmiştir. Ülkemizde bulunan endemik türlerin yaklaşık %10’u İlimizde yetişmektedir.” dedi.

33 ÜRETİCİ 35,5 DEKAR ALANDA ÜRETİM YAPIYOR

Hatay’da proje kapsamında 33 üreticinin 35,5 dekarlık alanda başta safran olmak üzere 4 bitkinin kümeleşme esasına göre yetiştirildiğini belirten Çolakoğlu, “İlimizde doğal ve biyolojik kaynakların korunması ve geliştirilmesi, kırsal kalkınmanın sağlanması amacıyla Bakanlığımız katkılarıyla Yayladağı, Altınözü, Arsuz, Antakya, Belen, Defne, Dörtyol, Hassa, Kırıkhan ve Samandağ ilçelerimizde Tıbbi ve Aromatik bitkiler ile ilgili bir dizi proje yürütmekteyiz. Bu projeler kapsamında 33 adet üretici ile 35,5 dekar alanda başta safran olmak üzere lavanta, adaçayı, melissa ve şeker otu demonstrasyon çalışmaları kümeleşme esasına uygun olarak yürütülmüştür.”

5 BİN IHLAMIR FİDANI TOPRAKLA BULUŞTU

“İkinci olarak proje kapsamında İlimizde rakımı yüksek olan dağlık, taşlık arazilerde hem erozyonu engellemek hem de ülkemizde en çok satılan ama o kadar üretilemeyen ıhlamur bitkisini yaygınlaştırmak amacıyla 5000 adet ıhlamur fidanı toprakla buluşturulmuştur. Ayrıca 2021 yılında Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sektör toplantısı ile İlimizde  faaliyet gösteren 135 firmanın sahipleri yanında bu konuda faaliyet sürdüren 10 adet kooperatife konu ile ilgili destek ve hibeler anlatılmak üzere toplantı düzenlenmiştir. İlimizdeki Tıbbi ve aromatik bitki zenginliği hakkında farkındalık yaratmak ve yeni istihdam alanları oluşumuna katkıda bulunmak amacıyla Bakanlığımızın katkılarıyla yürütülen projenin üreticilere bol kazançlı ve adaçayı hasadının bereketli olmasını diler, hepinizi saygıyla selamlarım”  dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Adaçayı hasadı başladı. Protokol üyeleri üreticilerle birlikte Adaçayı topladı.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu