İTÜ adını koydu: Kahramanmaraş-Hatay depremi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Şubat ayındaki depremlere ilişkin nihai raporunu yayınladı. 6 Şubat’ta saat 4.17’de meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremin merkez üssü Kahramanmaraş (Pazarcık, Türkoğlu) ve Hatay (Kırıkhan) olarak açıklandı. 13.24’teki 7,7 büyüklüğündeki sarsıntı ise Kahramanmaraş (Elbistan, Nurhak-Çardak) olarak kayda geçirildi.
İTÜ’nün raporunda Hatay-Antakya ve Adıyaman-Gölbaşı gibi bölgelerde zemin sıvılaşması etkisiyle binaların temel sistemi özelliklerine bağlı zemine batarak ya binanın tamamı yana yatarak ya da kısmen sıvılaşan zemine batarak eğik vaziyette göçtüğü ifade edildi.
Şubat 2023’de meydana gelen depremlerin en büyük yer ivme değerlerinin 1990’dan bugüne kadar meydana gelen başlıca depremlerin en büyük yer ivme değerlerinden önemli oranda büyük olduğu, Kahramanmaraş Depreminin en büyük yatay ve düşey yer ivme değerlerinin 1999 Kocaeli Depreminin en büyük yatay ve düşey yer ivme değerlerinden sırasıyla 3.5 ve 4.3 kat fazla olduğu açıklandı.
100 İLE 138 MİLYON TON ARASI ATIK!
Raporda, deprem sonrası oluşan atıklara ilişkin yapılan değerlendirmede, “Ülkemizde 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremler sonrasında ÇŞİDB tarafından toplam 13 ilde yürütülen hasar tespit çalışmaları kapsamında 11 Mart 2023 itibariyle 279.000 binada yer alan 821.302 bağımsız birimin yıkılmış, acil yıkılması gereken, ağır ve orta hasarlı olduğu belirlenmiştir. Buna göre deprem atıkları miktarı ön hesaplamaları yapılarak il bazında oluşacak tahmini atık miktarı ortaya konmuştur. Toplam deprem atıkları miktarının 100 milyon ton ile 138 milyon ton aralığında olacağı öngörülmektedir. Deprem atığının en fazla oluşması beklenen iller Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman ve Gaziantep’tir. Bu illerdeki toplam atık miktarı, tüm atıkların yaklaşık yüzde 85’inden fazlasını oluşturacak” denildi.
BÖLGEDEKİ KÜLTÜREL ÇEŞİTLİLİK KAYBEDİLMEMELİDİR
Depremden etkilenen bölgelerin kültürel yapısının korunması gerektiğine işaret edilen raporda, “Depremin yol açtığı göçün kalıcı göçe dönüşmesi ihtimali başta Hatay olmak üzere depremden etkilenen illerin çok kültürlü demografik yapısını dönüştürme ve bu kültürel mirasa ve insan kaynağına zarar verme riskini barındırmaktadır. Depremden etkilenen illerin tarihsel süreçte oluşmuş zengin kültürel mirası ve insani dokusuna zarar vermemek, kasti olarak dönüştürmemek ve bu mirası korumak afet sonrası toplumsal yaşamın yeniden kurulması ve iyileştirilmesinin önceliklerinden biri olmalıdır” ifadeleri yer aldı.

İlgili Haberler

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on email
Puan Durumu